Articole de sufletÎnvață să fii un părinte pozitiv

Învață să fii un părinte pozitiv

Schimbă abordarea și nu repeta aceeași strategie de educație de care ai avut parte în copilăria ta. Te-ai trezit vreodată că repeți aceleași amenințări precum celebrele fraze pe care ți le repeta mama sau tatăl tău în copilărie?

„Lasă, că vom avea noi o discuție acasă…”

„Mai poftești tu cadou de ziua ta?”

„La cum ești de stângace, nici nu mă mir că ai spart vaza!”

„Păi se putea să nu greșești tu la ce era mai ușor?!”

Cine din tine folosește astfel de exprimări? Este vocea ta sau vocea mamei tale, care a rămas întipărită adânc în subconștientul tău? Acele fraze pe care ți le repeta tot timpul pentru a te pune la punct sau pentru a te corecta au contribuit la scăderea stimei tale de sine, la timorarea și neîncrederea în propria ta persoană, în propriul tău potențial. Orice-ai fi făcut, nu te ridicai la pretențiile mamei sau la așteptările tatălui. Și îți doreai atât de mult să nu-i dezamăgești! Simțeai că, orice ai fi făcut, ei tot nu erau mulțumiți și tot îți găseau motive de a te corecta.

De cele mai multe ori, le spunem ce să NU facă! Adică, le vorbim prin negații și pe ton de amenințare:

„Nu alerga prea tare, pentru că transpiri și apoi te văd eu cum stai și iei medicamente”

„Nu mai vorbi neîntrebat!”

„Nu fi obraznic!”

„Nu mai pierde timpul de pomană! Treci la teme, pentru că te așteaptă un examen.”

„Nu mai sta mult pe telefon!”

„Nu mai mânca atâtea dulciuri!”

„Nu întârzia la masă!”

„Nu te îmbrăca în rochia aceea!”

„Nu mai sta cu coatele pe masă!”

Recrearea aceleiași negativități cu care noi am fost crescuți nu este menirea noastră; putem alege o modalitate mai bună de a ne crește copiii. Avem atâtea surse de informare, cursuri de dezvoltare personală, de parenting, terapii motivaționale, canale de socializare; este era în care putem să evoluăm prin cunoaștere și informare.

A fi un părinte pozitiv înseamnă:

  • să fii mai optimist și să-i arăți copilului partea bună a lucrurilor fără a exagera;
  • să înțelegi cauza comportamentului răutăcios al copilului și să încerci să elimini cauza ieșirilor de furie sau a crizelor de plâns;
  • să eviți folosirea în mod repetat a cuvântului „NU”. Concentrează-te pe accentuarea termenilor cu conotație pozitivă. Fii un model pentru copilul tău și renunță la a spune „nu” de zeci de ori pe zi;
  • să te relaxezi, făcând ceva pentru tine ca părinte (o oră la spa sau la sală, o ședință la coafor sau la manichiură, un masaj, o ieșire în aer liber) astfel încât să nu acumulezi prea multe tensiuni, care într-un moment de oboseală maximă pot ieși la suprafață printr-o revărsare nervoasă asupra copilului, la cea mai mică abatere din partea acestuia;
  • să ai simțul umorului. Tratează lucrurile cu acceptare și făcând haz de necaz. Simțul umorului este o armă pe care puțini părinți o folosesc. Te va ajuta să-ți ridici moralul și să ai o atitudine pozitivă, pe care copilul tău o va îmbrățișa cu mare entuziasm.

    Disciplina pozitivă este despre ascultare, despre păstrarea limitelor și oferirea direcției copilului, despre libertatea de exprimare a copilului, pentru a înțelege raționamentul său, despre a vedea greșelile ca pe oportunități de învățare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact