Ce tehnici de relaxare poți utiliza când ai un atac de panică?

Ce tehnici de relaxare poți utiliza când ai un atac de panică?

Atacurile de panică sunt, practic, episoade de scurtă durată, însă de intensitate maximă, în care senzația de frică și anxietate, alături de simptome fizice, provoacă un disconfort sporit atât la nivel psihic, cât și fizic. În general, acestea apar brusc, însă nu ar trebui să se întindă pe o perioada mai mare de 10 minute (intensitate maximă), iar simptomele ar trebui să dispară după maxim o oră.

Senzațiile neplăcute includ: impresia de sufocare, bătăi puternice și neregulate ale inimii, durere toracică, transpirație, frisoane sau valuri de căldură, greață, amețeli, pierderea controlului. De aceea, este bine să știi câteva tehnici de relaxare pe care le poți utiliza în timpul unui astfel de episod, pentru a ameliora și elimina simptomele.

A. Controlul respirației

Controlul respirației este cel mai potrivit în timpul unui atac de panică, fiind și cel mai simplu de realizat. Inspiră și expiră adânc, încet, de câteva ori, concentrându-te asupra acestei practici. Cu fiecare expiratie, imaginează-ți că elimini gândurile și stările negative, iar cu fiecare inspirație, că primeșți liniște și energie pozitivă.

B. Mutarea atenției

Recitarea sau repetarea în gând a unei melodii, poezii sau chiar rugăciuni te va ajuta să te calmezi. Este necesar să distragi atenția creierului tău de la lucrurile care ți-au provocat atacul de panică. Repetă această practică până când simți că te-ai liniștit.

C. Vizualizarea unei imagini

Un alt lucru pe care îl poți face este să vizualizezi un loc, un obiect sau o întâmplare asociate cu emoții pozitive și cu sentimente de bucurie. Chiar și o situație imaginară, ce nu a avut loc, însă te face fericit, va funcționa.

Contact